Hírek, események, bejelentések

Mindig is szerettünk volna igazi, céges blogot írni, de külöböző okok miatt nem sikerült ezeket a blogokat hosszú távon életben tartanunk ☹️
Folyamatosan keletkeznek viszont nálunk olyan szakmai hírek amiket szívesen megosztanánk másokkal. Erre mostanság talán legjobb forma a közösségi oldalakon alkalmazott hírfolyam formátum: nem kell sokat írni, gyorsan átpörgethető.
Szóval, ez itt az :)

FILEMAKER 2023. április 25.

Megjelent a FileMaker 2023

Számos újítással megjelent az új FileMaker 2023 verzió.

A szoftver mostantól támogatja a QR kód olvasását tárolt dokumentumokból, a LiveText funkció segítségével képes a feltöltött képekből szerveren is kiolvasni az ott található szöveget és mostantól lehetőség van OAuth2 hitelesítéssel történő e-mail küldésre is.

Szintén nagy újdonság a file szinten beállítható, validáláskor és törléskor indítható script trigger amellyel lehetőség van a változások naplózására (audit log).

A FileMaker Server 2023 immár ARM architektúrát is natíval támogat és az egy szerveren kezelhető adatbázisok száma 256-ra növekedett.

Bővebb leírás (1-more-thing.com)

Videós bemutatók:
FileMaker Magazine (52 perc)
Claris Webinar (35 perc)

FILEMAKER 2020. november 2.

Egyet fizet, kettőt vihet

Idén is korábban jött a Mikulás, mint eddig: megérkezett a rendes, év végi egyet fizet/kettőt vihet FileMaker Pro akció.

Pár gépes, kis cégek esetén érdemes megfontolni a vásárlást. Valószínű hogy ez az utolsó olyan főverzió amiben még lehetséges a peer-to-peer sharing. Vagyis amikor az egyik FMP19 kliens meg tudja osztani a megnyitott adatbázist 5 másik elvtárs FileMaker kliensének.

Az akció 2020. október 20. és december 18. közötti megrendelésekre érvényes.

FILEMAKER 2020. október 29.

FileMaker Server 19 for Linux

Végre megérkezett a FileMaker 19 Server for Linux 🙂

Közel 20 éve, még a FileMaker 5.5 verzió idejében volt már egy kósza próbálkozása a cégnek Red Hat Linux-ra kiadott szerver szoftverrel. Akkor ez sajnos annyira rövid életűnek bizonyult, hogy a következő főverzió kiadásakor, 2002-ben már ejtették is a Linux platformot és maradtak a drágább Mac/Win kiszolgálók.

Ennek a mostani kiadásnak nagyobb jövőt jósolunk, mivel a Claris kínálatában egyre jelentősebb hagsúlyt kap a FileMaker Cloud szolgáltatás, és ez a szolgáltatás az AWS Linux szerverein fut. Szóval úgy néz ki, hogy már csak saját szolgáltatásuk miatt is "gyártásban kell tartaniuk" a Linux-os szerver verziót.

Bővebben | videó 3:44
FILEMAKER 2020. október 2.

Jó hírek Kaliforniából

Mostantól nem kell az évenkénti FileMaker főverzió váltásra várni, már év közben is jöhetnek új funkciók.

Ennek a szándéknak ez első megtestesüléseként megjelent a FileMaker Pro 19.1 verzió. Ez az új kiadás 9 új beépített add-on tartalmaz, melyek jó részét már kb. 10-15 éve kéri a fejlesztői közösség.

Szóval, egyértelműen elindult valami és haladunk a jó irányba.

Bővebben | videó 4:21